Misschien is het je al opgevallen… Lang, kort of lang en kort gras en andere planten in de bermen. ‘Gefaseerd maaien’ heet dat. Dat doen ze voor onze natuur!

15% blijft staan

Maaien is belangrijk, want zonder maaien groeit een terrein helemaal dicht en verdwijnen de bloemen. Maar wanneer je alles in één keer wegmaait, verdwijnen voedsel, schutplaatsen en worden eitjes, rupsen en poppen gedood en/of afgevoerd. Op die manier loopt de natuurwaarde achteruit. En dat willen we natuurlijk niet. Bij ‘gefaseerd maaien’ blijft ongeveer 15% van de planten op een veld of in de berm staan. Insecten kunnen hierin blijven schuilen en hun eten zoeken.

Veel meer bloemen

Door deze manier van maaien zien we al veel meer bloemen in de stad. Die bloemen trekken op hun beurt weer allerlei insecten aan zoals vlinders en bijen. Onze graslanden zijn een stuk ruiger, biodiverser en kleurrijker geworden!

Effecten op lange termijn

Bij de keuze voor wanneer en hoe vaak we maaien kijken ze altijd naar het effect op de lange termijn. En dat betekent dat ze soms een deel al gaan maaien terwijl het er nog prachtig uit ziet. Door in het voorjaar te maaien, is er in het najaar weer meer variatie voor bijvoorbeeld vlinders en bijen. Frank Verhagen, beheerder natuurlijke gebieden heeft alles over het maaibeleid in de gemeente Eindhoven tijdens ons laatste Groen Café. Bekijk zijn presentatie (pdf, 9MB).

Genoeg te eten

Omdat het zo droog is geweest, ziet het gras en de planten er niet meer zo mooi uit. Maar de natuur herstelt zich weer, de insecten zullen er weinig last van hebben. Zeker op de stukken lang gras is er genoeg te eten en te schuilen voor insecten.