Na een goed bezochte informatie- en meedenkbijeenkomst op 12 juni j.l. in de Herberg op Eckartdal zijn alle resultaten op een rijtje gezet en hebben ze uiteindelijk besloten om geen 5 maar 9 groenprojecten te benoemen om verder uit te gaan werken.

Op deze bijeenkomst is ook duidelijk gecommuniceerd dat hun aandacht volledig ligt op nieuwe groenontwikkelingen van het plangebied en niet op het bestaande groenonderhoud. Dat is en blijft de verantwoordelijkheid van de Gemeente.

Afgelopen woensdag 20 juni hebben ze een gesprek gehad met de gemeente. Beide partijen hebben daarin geconcludeerd dat een aantal van de 9 projecten die op hun wensenlijst staan , op dit moment te complex en kostbaar zijn, maar dat er voor een aantal andere projecten nu juist goede kansen zijn voor een succesvolle uitvoering.

De mogelijke kansrijke projecten die zij nu in de eerste fase op het vizier hebben zijn:

  • Het vervangen van een aantal verhardingen door groen (goed voor afvoer regenwater)
  • Een handbediende pontverbinding over de Dommel (fijn voor wandelaars)
  • Groeneducatie Wethouder van Eupenschool (interesseer jeugd voor de natuur & laat ze vaker naar buiten gaan)
  • Een aantal bloemenvelden langs fiets- en wandelpaden (bloemetje voor gezond gedrag)
  • Een aantal vogelnest- en vleermuisbehuizingen plaatsen (biodiversiteit verbeteren)

Deze kansrijke projecten gaan ze gezamenlijk oppakken en hopelijk kunnen zij deze op termijn ten uitvoer brengen. Ook zijn er projecten die zij verder gaan onderzoeken om uiteindelijk tot uitvoering te komen als de condities daarvoor gunstig zijn.

Vrijwilligers (handige houtbewerkers, groene handen, slimme netwerkers, ambassadeurs) zijn natuurlijk altijd welkom. Als je je daarvoor nog niet opgegeven hebt, stuur dan een e-mail naar gdheckart@gmail.com, onder vermelding van je naam, adres, email & interessegebied.

Namens de initiatiefnemers: Alwin de Lang, Jan Schellekens, Paul Teeuwen