Groen Café 28 juni: Groen in de stad én in je tuin!

De Bibliotheek Eindhoven en Trefpunt Groen Eindhoven nodigen je graag uit voor het laatste Groen Café vóór de zomervakantie donderdag 28 juni in de ‘oude V&D’ .

Steeds belangrijker

Groen in de stad wordt steeds belangrijker: hoosbuien, afname van insecten en andere dieren, warmere temperaturen… We staan voor nogal wat uitdagingen. Groen kan bijdragen aan een fijn(er) klimaat in de stad. Wist je bijvoorbeeld dat bomen een natuurlijke airco zijn? Ga maar eens op een warme zomerdag op het stadhuisplein staan puffen om daarna even af te koelen onder de bomen bij het Designhuis! Dan merk je duidelijk het verschil. 

Openbare ruimte én eigen tuin
Dit Groen Café staat in het teken van ‘Groen in de stad’. Niet alleen natuurlijk groen in de openbare ruimte, daar vertelt Frank Verhagen u alles over, maar ook over groen in uw eigen tuin. Wat kun je zelf bijdragen aan de plantjes, beestjes en, bijvoorbeeld, waterberging? Dat hoor je van Martijn van der Loo van tuinbedrijf Soontiens. 
Zadenruilmarkt
Voor de liefhebbers is er vanaf 15.15 uur een zadenruilmarkt. Zoals sommigen weten was dit het ‘kindje’ van Ellen …. Helaas is Ellen niet meer bij ons, graag zetten we dit prachtige idee voort. Dus neem flink wat zaden mee en ruil dat het een lieve lust is! Het mogen zaden zijn van bloemen, kruiden, fruit, groente…. Dat maakt niet uit. Hoe meer variatie hoe leuker. 
Wie wat waar? 
  • Datum: donderdag 28 juni
  • Tijd: vanaf 15.15 de zadenruilmarkt, vanaf 16.00 uur Groen Cafe tot 18:00 uur
  • Locatie: De ‘oude V&D’ (Rechtestraat 8, 5611 GP Eindhoven) 
  • Aanmelden is gratis (en de middag zelf ook)! 
Programma

15:15 uur – Inloop met koffie en thee plus de zadenmarkt
16:00 uur – Opening Groen Café
16:05 uur – Frank Verhagen, beheerder natuurlijke gebieden gemeente Eindhoven
16.45 uur – Martijn van der Loo, tuinbedrijf Soontiens
17:15 uur – Afsluiting en zomerborrel
18.00 uur – einde Groen Café

Wat is het Groen Café?

Het Groen Café is een initiatief van Proeftuin040, de Bibliotheek Eindhoven en Trefpunt Groen Eindhoven. Met 4 Groen Cafés per jaar hopen zij voor Eindhoven een stevig podium te creëren waar aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (regio) Eindhoven.

Aanmelden

Wandelen met je buurtgenoten; voor jong en oud!

Je zult net als wij met plezier wonen in de Oude Gracht West; in de mooie groene wijk nabij het kasteel Eckart.

Als buurtvereniging zijn we daarom op het idee gekomen om de komende activiteit in het teken van de geschiedenis van dit deel van de stad te laten staan.

Op zondag 1 juli a.s. organiseren we daarom een prachtige wandeling door onze wijk.

De wandelroute is opgesplitst in 2 gedeeltes en voor elk deel zal de wandeling ongeveer een uur in beslag nemen.

Natuurlijk is er tijdens en tussen de twee routes ruimte voor gezelligheid en is er ook aan de innerlijke mens, in de vorm van een kleine lunch, gedacht.

Als extra kers op de taart zal een gids ons een rondleiding geven waarbij hij zal vertellen over de geschiedenis en de wetenswaardigheden van onze omgeving en het kasteel Eckart.

De wandeling is voor iedereen geschikt. Wellicht dat de allerkleinste in een buggy of kinderwagen mee gaan? Geen probleem.

We verzamelen op 1 juli om 11:30 bij het grasveld aan de Nestorlaan en we verwachten omstreeks rond 14:30 – 15:00 uur weer terug te zijn van deze geweldige wandeling.

Loop je met ons mee? Meld je aan via onze website

(niet geregistreerd voor onze website? Meld je aan en registreer je voor meer info )

Deelname is voor leden van de buurtvereniging gratis! Niet-leden betalen € 5,– per woning.

Aanmelden voor de wandeling

Hart voor de heerlijkheid Eckart

Bron: ED 28-05-2018 van Marga Smaak

Al meer dan 10 jaar komt VOKE (Vereniging Omwonenden Kasteel Eckart) op voor het behoud van de natuur en cultuur in het gebied tussen de Dommel en de Oude Gracht.

In de zonovergoten tuin van Auberge Eeckaerde in de Oude Gracht werd zaterdagmiddag het tienjarig jubileum van VOKE gevierd. Dat het werk van deze vereniging zeer gewaardeerd wordt, bleek uit de grote opkomst van meer dan honderd mensen. Voor hen volkomen onverwacht werden de oprichters, voorzitter David Smeulders (56) en secretaris Bert Coenen (68), in het zonnetje gezet. Beiden verrichten al jarenlang met bezieling minstens acht tot twaalf uur in de week vrijwilligerswerk voor VOKE. Wethouder Renate Richters reikte namens de gemeente Eindhoven de gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding uit.

David Smeulders benadrukt het belang van samenhang in de wijk: ,,Het is indrukwekkend hoe door middel van overleg allerlei projecten harmonieus tot stand kunnen komen.” Er zijn goede banden met de Heemkundekring Nuenen, de Drijehornick. Speciaal voor deze gelegenheid werd er een extra editie van hun cultuurhistorisch tijdschrift uitgebracht, een themanummer geheel gewijd aan de heerlijkheid Eckart.

Zuil

Voorzitter Roland Van Pareren bood VOKE een zogenoemde terugbeeldzuil aan. Terugbeeld is een project dat in Nuenen met informatiezuilen, foto en korte tekst, de aandacht vestigt op verdwenen monumenten en gebouwen. Binnen in de herberg toont secretaris Coenen een overzicht van wat VOKE betekend heeft voor de buurt zoals: voorkoming van hoogbouw rondom kasteel Eckart, plaatsing op de monumentenlijst van koetshuis en chauffeurswoning en bewerkstelliging van parkeerverbod op de Nuenenseweg. Recent is ook bereikt dat het huidige plan van Lunet voor tijdelijke bouw op het terrein van de volkstuintjes van de baan is. Op dit moment heeft het bestemmingsplan 2017 van VOKE de volle aandacht. Er dreigt namelijk 19.000 vierkante meter grond de bestemming ‘groen’ te verliezen. Schrijver Wim Daniëls, buurtbewoner, bracht een feestrede. Daarna werd er nog druk nagepraat over nieuwe initiatieven.

Ter gelegenheid van het jubileum van VOKE heeft Heemkundekring Nuenen, genaamd De Drijehornick, een themanummer van haar tijdschrift uitgebracht dat geheel geweid is aan de voormalige Heerlijkheid Eckart. In een vijftal artikelen wordt de geschiedenis van het gebied Eckart;  van het Kasteel; zijn bewoners, de Heren van Eckart; Auberge Eeckaerde  (vroeger “Het Zwaantje”); de ‘gemeentehuizen’ van Eckart; en van de vereniging VOKE beschreven. Daarnaast Terugbeeld; een project.

Niet-VOKE leden kunnen het tijdschrift verwerven door het te kopen.

Maak hiertoe € 4,50 over op NL63 INGB 0004 9466 62

T.n.v. VOKE

ovv Themanummer Eckart

en geef uw adres door aan secretatiaat@voke.nl

U krijgt het thuisbezorgd.

Vervolg Beschildering Aeneaslaantunnel

Bron: studio040 23 mei 2018

Graffiti-kunstenaars fleuren ook tunnel Aeneaslaan op

De Aeneaslaantunnel in stadsdeel Woensel is aan de beurt om opgefleurd te worden met een graffiti-muurschildering.

Vorig week zijn de voorbereidingen begonnen door de tunnel schoon te maken. Deze week zijn de kunstenaars gestart. Ze brengen eerst een onderlaag op de muur aan met een onderlaag waarna het echte werk kan beginnen.

De kunstenaars vormen het Russische duo Hoodo. In Moskou waren ze werkzaam met grote merknamen. Nu houden zij zich bezig met het verbeteren van openbare ruimtes met hun graffiti. Ze maken een muurschildering die verwijst naar de Aeneas, een oude Griekse mythe. Het mythische verhaal wordt in een modern jasje gestoken.

Tunnelvisie 
De klus is onderdeel van het project Tunnelvisie van de gemeente Eindhoven waar kunstenaars met graffiti de tunnels in de stad tot kunstwerken maken. Eerder werden al onder meer de Dommeltunnel beschilderd met een 120 meter lange illustratie van de Silly Walks van de bekende Monty Python-acteur John Cleese. De onderdoorgang bij het Kastelenplein werd opgefleurd door kunstenaars in samenwerking met ideeën van kinderen. En ook bijvoorbeeld de Kruisstraattunnel werd onder handen genomen.

Beschildering Aeneaslaantunnel

Het ontwerp en het verhaal van Aeneas:

De basis van dit kunstwerk komt van de Griekse mythe van Aeneas, herwerkt in een modern jasje en een begrijpbare versie die geschikt is voor het hedendaagse publiek, met nadruk op de esthetische en stilistische factoren van de urban planning uit de 21e eeuw.

Tegelijkertijd is er een heropleving van traditionele eigenschappen uit de Griekse Oudheid, zoals architecturale patronen, het bouwen van schepen, enzovoort. In het kort: de omgeving en interactie is veranderd zodat het esthetische potentieel beter tot zijn recht komt.

Lees verder

Privacybeleid

Afgelopen periode zijn we druk bezig geweest met het professionaliseren van onze vereniging. Dit keer niet zo zeer in in de wijk, maar wel achter de schermen.
Dit had vooral te maken met de nieuwe privacywetgeving die 25 mei 2018 in gaat. Ook Buurtvereniging Oude Gracht West dient zich aan deze nieuwe wet en regelgeving te houden.
Daarom werken we vanaf nu met 2 nieuwe formulieren (aan- en afmelden lidmaatschap) en hebben we een privacyprotocol opgesteld.

De reiger en de gans in Oude Gracht West

Krantenartikel Groot Eindhoven, oktober 2017

‘Fijn, dat die grijze muur nu een blikvanger in de buurt is,’ legt René van Rooijen van buurtvereniging Oude Gracht West uit. ‘Jarenlang ergerde de buurt zich aan de verloederde muur van kapper ALLego op de hoek Calypsostraat – Odysseuslaan. Maar de metamorfose heeft wonderen verricht.’

Lees verder