UPDATE 29-07-2018:

Jullie hebben het waarschijnlijk al gemerkt: het is de laatste maanden erg rustig vanuit Proeftuin040. Na het mooie en succesvolle verkiezingsdebat over duurzaamheid is de stichting steeds minder actief geworden. Nu is dan het moment waarop ze ons willen informeren over het stopzetten van de activiteiten van Proeftuin040 als platform én initiatiefnemer.

Ze kijken terug op een aantal mooie jaren waarin ze (samen met ons!) leuke, mooie en goede dingen hebben mogen doen in onze stad. Dank daarvoor! Er zit veel goede energie in de stad en de laatste jaren zijn veel dingen (ten goede) veranderd wanneer het gaat over groen, stadslandbouw en duurzaamheid. Ze hopen dat ze een bijdrage hebben kunnen leveren aan het in gang zetten van een beweging naar een groene, gezonde en duurzame stad.

Er is met Trefpunt Groen en de Stamtafel Biodiversiteit afgesproken dat wij met vragen of mooie plannen bij hen terecht kunnen voor advies en ondersteuning. Ook houden zij jullie graag op de hoogte van alle groene en duurzame ontwikkelingen die in de stad spelen.

Namens het bestuur van  Proeftuin040.

==============================================================================================================================

Stadslandbouw is niet nieuw. Wel wordt het verbouwen van voedsel in de stad steeds populairder en is het in steeds meer verschillende vormen terug te vinden in straten, buurten en wijken. Niet zo gek: het is niet alleen ontzettend leuk om zelf of samen met de buurt voedsel te verbouwen, het heeft ook nog allerlei positieve effecten voor de stad en haar inwoners! Positieve effecten die voor steeds meer mensen aansluiten bij wat ze belangrijk vinden.

Zo draagt stadslandbouw bij aan het vergroenen van de stad en het vergroten van de biodiversiteit. En door stenen te vervangen door groen hoef je de volgende keer misschien niet meer met laarzen door de straat na een flinke regenbui. Daarnaast is niks lekkerder dan je eigen gekweekte radijsjes en tomaten natuurlijk! Maar het laat ook zien wat er voor nodig is om voedsel op je bord te krijgen. Kinderen leren dat voedsel niet uit de fabriek komt en misschien ga je zelf ook wat bewuster om met wat voor eten je koopt en waar het vandaan komt. Met de keuze van ons voedsel kunnen we veel bijdragen aan een duurzamere wereld. Het mooiste is misschien nog wel dat je, door samen in de buurt met een moestuin aan de slag te gaan, je buren beter leert kennen. Dat je er achter komt dat de Turkse meneer op de hoek veel van kruidenplanten weet, en dat die oudere dame verderop in de straat een kei-lekker recept voor zelfgemaakte groentesoep heeft, of vertelt over groentes waar je nog nooit van gehoord hebt.

Proeftuin040 probeert van stadslandbouw in Eindhoven een integraal onderdeel te maken van de stad, juist omdat het zoveel positieve effecten heeft. Dit doen we onder andere door zichtbaar te maken wat er (mogelijk) is. En door samen met stadslandbouwers, gemeente en andere partijen te kijken waar het beter kan. Ook beginnen we soms zelf aan een leuk project. Wil je meer weten over wat we doen en waarom? Neem een kijkje op deze site!

Er zijn in Eindhoven al een heleboel leuke, mooie en eetbare plekken te vinden! In alle soorten en maten. Kijk onder ‘stadslandbouw in 040’ voor een overzicht.

www.proeftuin040.nl